Прихильники

пʼятниця, 4 листопада 2022 р.

👑 Західноукраїнська Народна Республіка 👑

    Панове, початок листопада в житті кожного українця асоціюється із пам'ятними днями Листопадового чину, створення Української Галицької Армії та Західноукраїнської Народної Республіки. Це відбувалося в період Української революції 1917-1921 років, коли в українців з'явилася можливість створити незалежну державу та заявити про себе на весь світ, як повноправних наступників Київської Русі та Війська Запорізького. 
    1 листопада 1918 року - це дата, яка назавжди залишиться на сторінках української історії як одна із ключових подій ХХ століття. В історію ця дата увінчалася назвою Листопадовий чин. Внаслідок програшу війни державами Центрального блоку, розпаду Австро-Угорщини, попри бажання поляків захопити галицькі землі, українці беруть владу в свої руки і в ніч з 31 жовтня на 1 листопада захоплюють владу у Львові. Найвищою владою на українських землях стає Українська Національна Рада.
   А 13 листопада було офіційно проголошено Західноукраїнську народну республіку, після зречення престолу австро-угорським імператором. ЗУНР оголошують демократичною республікою, соціальну основу якої становили робітники, а президентом обрали Євгена ПетрушевичаАле, на жаль, поляки не полишали надії захопити західноукраїнські землі. Це спонукало керівництво ЗУНР створити потужну армію, яка буде протистояти польській навалі. Таким чином було сформовано Українську галицьку армію, в основі якої були колишні вояки УСС. 
    УГА була дисциплінована, організована та боєздатна. Бездоганна дисципліна відзначалася високою національною свідомістю старшин та вояків. Про боєздатність УГА свідчать її численні перемоги, часто над краще озброєним противником. Незважаючи на велику нестачу матеріальних засобів та труднощі, УГА була найкращою армією серед тих, що постали на руїнах Австро-Угорщини. 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар