Прихильники

понеділок, 22 серпня 2022 р.

😈 ЗНО 2023 😈

 Слава Україні !💙💛

    Панове, давайте поговоримо про таку страшну для всіх одинадцятикласників тему - ЗНО. Не все так страшно, як здається. Якщо знайти правильні матеріали, регулярно тренувати нашу пам'ять, докласти зусиль - у нас все вийде! У цьому я вам допоможу, наша задача - зробити підготовку легкою, цікавою і продуктивною!

😜 Посібник:

Посібник - це наша основа, те з чого ми будемо брати інформацію та фактаж. У виборі посібника варто звернути увагу на декілька речей: 

1. Текст - текстом, але він має бути зрозумілий!

 Якщо ви бачите, що тема (параграф) написана одним величезним текстом на цілу сторінку - не беріть такого. На третьому абзаці ви занудитись це читати і, як висновок, мало що запам'ятаєте. Вибирайте посібники, де в темі чи розділі є підпункти та блоки невеликі за обсягом, опис подій або понять по пунктах, або схематично. У таких блоках ви маєте бачити основну інформацію, яка потрібна для підготовки до ЗНО: дати, терміни, персоналії, поняття тощо. Тому більше схем, таблиць, малюнків!

2. Наявність карт. 

А для чого нам взагалі на історії карта? Карта - це найважливіше, що ми повинні знати. Всі договори, поділи територій, битви, фронти, кордони - це КАРТА. Ми візуально малюємо її в себе в голові. Ми маємо знати що Галичина не межує із Слобожанщиною, Кубань колись була українською територією, Волинь і Полісся це не одне і те саме, і чому в історії України ми найчастіше зустрічаємо Північне Причорномор'я. Не кожен посібник має карти, тому потрібно докуповувати ще атласи. Нам важливі: поділ територій між країнами, схеми битв, протяжність фронту, географічне розташування держав.

3. Біографії. 

Завжди кажу ліцеїстам, що "...народився в селі на Буковині у сім'ї священика..." не є настільки
важливим. Для підготовки до ЗНО нам потрібно знати про історичну персону конкретні факти: ким був, що зробив, що написав, де працював. Наприклад, Михайло Грушевський: історик та політик, президент УНР, очолив кафедру історії у Львівському університеті, член Товариства українських поступовців та Української партії соціалістів-революціонерів, найзнаменитіша його праця з історії "Історія України-Руси". Цього достатньо! Тому зверніть увагу чи є у посібнику короткі біографії та факти про історичних персон. 

4. Хронологічна таблиця.

Дуже крута штука, якщо потрібно вивчити чи повторити дати. Зазвичай, її розташовують в кінці посібника. Це збірка усіх дат в хронологічному порядку, які 100% нам потрібно знати. 

5. Терміни

Часто зустрічаєте в тестах питання "Дайте визначення терміну ...", а у відповідях кожне визначення на 2-3 лінійки? А що воно таке, хто його знає? Тому у посібнику має бути покажчик термінів в алфавітному порядку, або ж для кожної теми виділені терміни окремо. Щоб вчити ці "страшні" терміни було легко.

😎 Збірник ілюстрацій:

Багато хто не любить тести, де попадаються картини, собори, історичні персони тощо. Як відрізнити собор Святої Софії від Михайлівського золотоверхого собору? Або правильно визначити портрети й прізвища письменників? Тут нам допоможе збірник ілюстрацій, в якому будуть зібрані пам'ятки архітектури, образотворчого мистецтва та портрети. У таких збірниках в хронологічному порядку нам надають:

1. Фото собору, картини, пам'ятника, будівлі, археологічної пам'ятки, фортеці, їхні назви, коли і ким створено;

2. Портрет історичної персони, роки життя, ким була, що зробила, де працювала, що написала;

3.  Тести по ілюстраціях.

😱 Збірник тестів:

Тести - це наше тренування. За допомогою тестів ми відпрацьовуємо вивчене, звертаємо увагу на важливе, вчимося відрізняти одне від іншого та читати між рядків. Найкращі збірники тестів це у форматі ЗНО + посортовані по темах. Наприклад, ми хочемо краще повторити період утворення козаччини - обираємо тести по темі "Українські землі у складі Речі Посполитої у другій половині 16 століття - початку 17 століття". Або ж хочемо спробувати пройти справжнє ЗНО і побачити свої можливості та результати - обираємо зібраний тест по всіх темах. 

    Не все так страшно як виглядає? Це основі засоби для підготовки до ЗНО, які допомагають нам швидко і легко вивчити, зрозуміти та відтворити матеріал. Якщо докладемо з вами зусиль - тоді 200 балів у нас в кишені. 😎

Немає коментарів:

Дописати коментар